Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2009 10:19 - Българската премиера на пиесата „Оттегляне” на Вацлав Хавел
Автор: ottegliane Категория: Изкуство   
Прочетен: 1038 Коментари: 0 Гласове:
0



В рекордно време - точно година без един ден след премиерата на пиесата Оттегляне в Прага на 22 май 2008 предстои нейната Премиера в Русенския Драматичен театър „Сава Огнянов” на 21 май тази година. Българският зрител има възможнистта да види актуална театрална поставка преди зрителите в Париж, Ню-Йорк или Москва.

 

Драматичен театър „Сава Огнянов” в Русе

Премиера: 21. май 2009

Под егидата на чешкия посланик в България Мартин Клепетко и директора на чешкия център в София Михаем Велнер Поспишил

Превод: Мартин Младенов

Постановка: Пламен Панев

Участват:

Венцислав Петков, Татяна Цветкова, Надя Банчева, Ружа Любомирова, Цветана Благоева, Яна Стефанова-Хернани, Ясена Господинова, Николай Димитров-Коки, Любомир Кънев, Крум Берков, Радомир Андонов, Тихомир Благоев

Музика: Пламен Мирчев-Мирона

 

На импозантната черна сцена се появява дълга бяла маса и няколко бели стола. След малко от високо се спуска проста люлка. Пак бяла. Подредбата на масата напомня за класическата композиция на „Тайната вечеря”. Със сигурност не случайно. Валсова музика. Последният валс на раздялата? Може би. Строгата и проста сцена, която остава непроменена през цялото времетраене на пиесата работи  съвършено. Идва ред на  превъзходното актьрсво, което е в резон със зеновата декорация. Цивилно, напомнящо за филмово играене. Не се прекалява с нищо, всичко е точно, като че премерено с аптекарски везни.

 

По инициативата на Чешкия културен център в София бе направен преводът на пиетата на български. После дойде ред на оферирането й по българските театри. Пиесата прие без колебание директорът и режисьор на изцяло реконструирания русенски драматичен театър.  Качественият превод на Мартин Младенов със сигурност също изигра своята роля. Това е първия му по-значим превод. Смелият избор се оказа правилен. Бе повлиян от опита с неотдавнашния български превод на филма „Гражданинът Хавел”. Професионалният преводач бе натоварил превода с прекаления си респект към личността на Вацлав Хавел, което подрива силата и финеса на изказа. Авторът в такива случаи трябва да бъде възприеман предимно като драматург а не като световно признаван хуманитарист и бивш президент. В превода на Младенов това е спазено. 

 

„Отдавна познавам творчестото на Хавел. Винаги съм имам желанието да го инсценирам. Предложението с „Оттегляне” дойде в момент, когато сериозно се замислях над поставянето на друга пиеса на Хавел – „Вернисаж” Темата на оттеглянето от политиката, от значими постове, ме интригува отдава. В началото малко се опасявах от някяакво излишно обясняване или оправдаване от страна на автора. След първите прочетени страници бях на ясно, че и в този текст Хавел е подходил към тематиката с огромния си талант, филосовско прозрение и с измерение на всеобхватно обобщение...”, казва режисьорът на пиесата Пламен Панев.

 

Премиерата на Хавловата пиеса идва преди края на театралния сезон, по времето на чешкото председателство на Европейския Съюз. Следват представяния на многото български театрални фестивали. На есен пиесата ще бъде представена в Народния театър „Иван Вазов” София. Режисхорът Пламен Панев ще се радва да постави своята инсценация и на чешка театрална сцена. Конфронтацията с чешката инсценация със сигурност ще е интересна.

 

Оттегляне на Вацлав Хавел е пиеса в пет действия, и е първата на автора след 20 годишна творческа пауза. Действието на пиесата се разиграва непосредствено след Оттеглянето от политиката на явно значим политик - канцлера Ригър в охолна правителствена вила и показва личните и семейни последици от смяна на социалния и материален статус.

 

Хавел започва с писането на пиеста през 1989 година, когато написва почти две трети от нея. След революцията преценява текста като абсолютно остарял и безинтересен и го изоставя.  По късно се връща към него и изненадан от актуалността му, решава да го допише. Хавел дописва и издава пиесата през 2007.

 

Световната премиерата на Оттегляне е на 22.5.2008 година в театър Арха в Прага, където пиесата продължава да се играе успешно. Интерес заявяват театри от Чехия и чужбина. В края на 2008 година пиесата е поставена в градските театри в Пилзен и в Ческе Будейовице. 

 

В чужбина до монета пиесата е поставена с голям успех в театрите Orange Tree в Лондон, в Словашкия народен театър, в театър Ateneum във Варшава и в градския театър в град Аахен – Германия.

 

Българската премиера в Русе ще бъде петата извън пределите на Чехия.

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   прага,   оттегляне,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ottegliane
Категория: Изкуство
Прочетен: 9699
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930